estetik cerrahi Bu sayfanın son güncellenme tarihi:
   
 

duyuru
Bookmark and Share


duyuru2

duyuru3

duyuru4

        AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIK NASIL OLMALI?

Kuşkusuz her ameliyatın kendine göre dikkat edilmesi gereken bazı özellikleri vardır. Ameliyat öncesi dikkat etmeniz gereken noktaları, yapmanız gereken hazırlıkları doktorunuz size bildirecektir. Ben burada genel olarak herhangi bir estetik ameliyat öncesi ve sonrası dönemde bilmeniz gereken bir iki noktayı vurgulamak istedim. Unutmayın ki hasta da aslında ameliyat ekibindendir ve sonucun güzel olması için kendi üzerine düşenleri yapıp doktora yardımcı olmalıdır; bu yüzden temel bazı noktaları hastaların bilmesi gerekir.

Doktorunuzla ilk görüşmenizde geçirilmiş kalp krizi, by-pass ameliyatı, hipertansiyon, astım, şeker hastalığı gibi ciddi bir rahatsızlığınız var ise mutlaka bunu doktorunuza bildiriniz. Bu tarz problemler ameliyattan önce tetkik ve tedavi gerektirebilir. Gerekirse ilgili branş hekimlerinden konsültasyon istenebilir. Eğer ameliyata yakın dönemde grip, bronşit, nezle gibi vücut direncini düşüren bir rahatsızlık geçiriyorsanız mutlaka doktorunuza bildiriniz. Bu gibi vücut direncini düşüren rahatsızlıklar ameliyatınızın ertelenmesini gerektirebilir.

Regl durumunda genellikle ameliyatın ertelenmesine gerek görülmez fakat yine de regl iseniz doktorunuza bildiriniz. Regl döneminde ameliyat olduğunuzda kanamanız normalden fazla olabilir, yine de ameliyatın ertelenip ertelenmemesine doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz. Ameliyatlardan sonraki bir kaç hafta içinde adet düzensizliği yaşayabilirsiniz, bu beklenen bir şeydir.

Devamlı kullandığınız bir ilaç / ilaçlar var ise bunları doktorunuza mutlaka bildiriniz. Bazı ilaçların ameliyatlardan önce kesilmesi gerekir. Örneğin aspirin ve benzeri ilaçları geçireceğiniz ameliyattan önceki 10 gün içinde -daha iyisi önceki 2 hafta içinde- almamış olmanız gerekir. Aspirin ve benzeri ilaçlar kanı sulandırdıklarından ve pıhtı oluşumunu engellediğinden ameliyat sırasında kanamayı artırırlar. Ameliyat sonrasında da hematom -boşluklarda kan birikimi- riski artar. Aspirin dışında E vitamini ve gingko biloba içeren ilaçlar da kanı sulandırır ve alınmamaları gerekir. Bunlar dışında yohimbin, anestezik ilaçların etkisini artırır, ginseng içeren ilaçlar ise taşikardi ve hipertansiyona yolaçabilirler. Bu ilaçların ameliyattan 7 gün önce kesilmeleri gerekir. Bunlar dışında bazı ilaçları özellikle almış olmanız gerekebilir. Örneğin kontrol altında hipertansiyonunuz var ise tansiyon ilacınızı normal saatinde -aç kalmanız gereken saatlerde de olsa- az bir su ile alınız.

Ameliyattan önceki 5-7 gün içinde alkol almamalısınız. Alkol vücut direncinizi düşürür, anestezik maddeler ile etkileşir. Alkol konusunda daha geniş bilgi almak için tıklayınız.

Ameliyat öncesinde doktorunuz mutlaka gerekli gördüğü tahlil ve tetkikleri yaptıracaktır. Örneğin büyük ameliyatlarda hemogram, kan grubu, akciğer grafisi, idrar tahlili, hepatit markerları, hiv testi, kan biyokimyası istenmektedir. Bunlara ek olarak probleminiz ile ilgili (örneğin rinoplasti ameliyatı öncesi waters grafisi, paranasal sinüs tomografisi gibi) yada ek rahatsızlığınız var ise onunla ilgili (kalp rahatsızlığınız var ise EKG çektirilmesi gibi) tetkikler de istenebilir. Bazı hastalarda diğer branş doktorlarından konsültasyon istemek gerekebilir. Örneğin el yada kulak anomalisi sebebi ile ameliyat edeceğimiz bir çocuk hastayı mutlaka bir çocuk hastalıkları uzmanı ve çocuk cerrahisi uzmanının görmesini isteriz. Bu hastalarda el, kulak gibi görünen organlarda anomali olduğu gibi böbrek, kalp, karaciğer gibi dışarıdan görünmeyen organlarda da anomali olabilir ve bu farkedilmemiş olabilir. Ameliyat sırasında herhangi bir sorun yaşamamak için mutlaka bu konsültasyonların yaptırılması gerekir. Hastalar ancak tüm bu hazırlıklar tamamlandıktan sora ameliyat olabilir.

Genel anestezi ile ameliyat olacaksanız ameliyattan önce anestezi doktoru tarafından da muayene edilmeniz gerekir. Anestezi uzmanı hem tahlillerinize ve fizik durumunuza göre anesteziye uygun olup olmadığınızı değerlendirir, hem de ameliyattan önce uygun bir sakinleştirici (premedikasyon iğnesi: halkarasında cesaret iğnesi olarak biliniyor) ile heyecanınızın yatışmasını sağlar.

Ameliyattan önceki ve sonraki 2 hafta içinde sigara içmemelisiniz. Sigara kan dolaşımını bozar, yara iyileşmesini geciktirir. Yara iyileşmesi estetik cerrahide son derece önemlidir. Her türlü estetik ameliyatta yaranızın sadece iyileşmesi değil olabilecek en düzgün şekilde iyileşmesi amaçlanır. Sigara kan dolaşımını bozduğundan dikiş hattında yaraya giden oksijeni azaltır. Yara iyileşmesi için oksijen ve sağlıklı kan akımı gerektiğinden sigara içenlerde, dikiş hattı istenen şekilde düzgün kaynamayabilir, hatta dikişler açılabilir. Sigara hakkında daha geniş bilgi almak için tıklayınız.

Genel anestezi alacağınız tüm ameliyatlarda ameliyattan önceki 6 saat ve sonraki 6 saat aç kalmanız gerekir. Anestezi ilaçları bulantı-kusma yapabildiği için midenizin boş olması gerekmektedir. Açlıktan kastım, bu 6 saatlik sürelerde katı gıda almamanızdır. Ameliyattan önceki son 2 saate kadar su içebilirsiniz; ameliyattan önceki son iki saat ne sıvı ne katı hiçbirşey yememeli, içmemelisiniz. Yalnızca, bu süre içinde almanız gereken önemli bir ilacınız var ise (tansiyon ilacı, kalp ilacı gibi..) bu ilaçları az bir miktar su ile alabilirsiniz.

Kepçe kulak düzeltilmesi yada yüz germe, alın germe gibi baş bölgesine yapılan bir ameliyat geçirecekseniz ve saçlarınız çok uzunsa ameliyattan önceki gece saçlarınızı antiseptik bir solusyonla yıkamanız faydalı olacaktır. Bu amaçla batticon gibi bir antiseptik solusyon tercih edilir. (Kepçe kulak ameliyatından sonra bir kaç gün saçlarınızı yıkayamıyacağınızdan ameliyatın sonunda saçlarınız steril su ile yıkanmaktadır. Bu ameliyatta üçüncü gün pansuman alınıp pamuklu saç bantı kullanılmaya başlandığından üçüncü günden sonra bir kuaförde başınızı arkaya atarak özel küvette saçınızı yıkatıp fön yaptırabilirsiniz.)

Burun estetiği olmayı düşünüyorsanız ve sinüzitiniz var ise öncelikle sinüzit tedavisi görmeniz uygun olur.

Burun estetiği olacaksanız ameliyattan önce ameliyathaneye gitmeden burnunuzu mutlaka temizleyiniz. Ameliyattan önceki gece mümkünse burun kıllarınızı kısaltınız.

Bazı ameliyatlar uzun sürer ve hastaya ameliyatta kan vermek gerekebilir. Bu gibi ameliyatlarda, ameliyattan 10 gün önce hastanın kendinden 1 ünite kan alıp saklanabilir ve ameliyat günü gerekirse hastaya yine kendi kanı verilebilir. Doktorunuz ameliyatınız için böyle bir işleme gerek görürse sizi bilgilendirecektir. Yine de estetik ameliyatların çoğu nerede ise kansız ameliyatlardır..

Ameliyattan sonra hastanede kalacaksanız yanınızda gameboy, gazete, dergi, notebook bilgisayar yada cd-player gibi zaman geçirmenize yardımcı olacak şeyler getirebilirsiniz.

Yanınızda bir el aynası getirmeniz faydalı olacaktır. Genellikle kaş kaldırma, alın germe, kepçe kulak düzeltilmesi gibi ameliyatlardan sonra hastalar en kısa sürede kendilerini görmek istemektedirler. Bir el aynası bulundurmak, hasta yatağından kalkıp banyoya gitmenizden daha pratik olacaktır.

Meme estetiği, rinoplasti, saç ektirme gibi bir operasyon geçirecek hastaların önden iliklenen gömlek tarzı kıyafetler, saç ekme işlemi için gelen hastaların ameliyattan sonra evine giderken başlarındaki pansumanı örtmek için genişçe bir şapka, meme büyütme ameliyatı olacak hastaların giydikleri sütyenden büyük beden bir sütyeni yanlarında getirmeleri faydalı olacaktır. Bazen ameliyatlardan sonra özel bir korse yada bandaj kullanmanız gerekebilir. Doktorunuz böyle bir korse yada bandaj reçete etmişse ameliyattan önce temin edip, ameliyat günü hastaneye gelirken yanınızda getirmeyi unutmayınız.

Ameliyathaneye girerken tüm makyaj ve ojelerinizin silinmiş olması, tüm takıların çıkarılmış olması gerekir. Bunun için yanınızda makyaj temizleme seti ve aseton getirmeniz yararlı olacaktır. Ameliyat sırasında kan oksijen ve karbondioksit seviyeniz bir parmağınıza -tırnak üzerine- takılan pulse-oximeter adlı cihaz ile ölçüldüğü için tırnaklarınızın ojeden arındırılmış olması gerekir. Ameliyathaneye giderken piercing, yüzük, küpe, kolye, takma diş, peruk, kontak lens, gözlük, saat, bilezik, toka gibi tüm eşya ve takılarınızı bir yakınınıza emanet ediniz.

Estetik ameliyat olan kişiler genellikle ameliyat sonrasında, önceki görünüşlerini unuturlar. Bunun için ameliyat öncesi ve sonrası görünümünüzü sağlıklı değerlendirebilmek için ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflarınız çekilecektir. Ameliyat sonrası dönemde de doktorunuzla iletişim halinde olun ve mümkünse ameliyattan 6 ay / 1 yıl sonra kendisini ziyaret edin. Estetik cerrahide dış görünüş üzerinde çalışıldığı için en önemli kayıt şeklide doğal olarak resim çekmektir.

Göğüs küçültme, karın estetiği gibi göğüs ve karın bölgesine yapılan büyük ameliyatlardan önce mutlaka duş alınız. Bu ameliyatları takiben bir süre yıkanamayacağınız için ameliyattan önceki gece duş almanız faydalı olacaktır. Kepçe kulak, burun estetiği gibi ameliyatlardan sonra ise başınızı ıslatmadan, boynunuzdan aşağısını yıkayabilirsiniz. Hatta burun estetiğinden sonra başınızı arkaya atarak uygun bir küvette saçınızı ve başınızı rahatça yıkayabilirsiniz; bir kuaför size yardımcı olabilir.



estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

 
 


,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸