estetik cerrahi Bu sayfanın son güncellenme tarihi:
   
 

duyuru
Bookmark and Share


duyuru2

duyuru3

duyuru4

        AMELİYAT YERİ VE PANSUMAN ISLATILMADAN NASIL DUŞ ALINIR?

Genel bilgi:

Öncelikle şunu söylemeliyim; burada okuduklarınızı uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Buradaki, ameliyat yerini ıslatmadan duş alma yöntemleri size uygun olmayabilir, bu yüzden öncelikle doktorunuza danışmalısınız. Bu yüzden burada verdiğim fikirlerin uygulanmasından doğacak sorunlarda sorumluluk kabul etmiyorum. Burada yazılanları bilin, ama doktorunuzun olurunu almadan kesinlikle uygulamayın! Bir de şu var; burada yazdıklarım tamamen benim fikrim; başka birisi tamamen farklı bir anlayışla çalışabilir.

Eğer ameliyatınızda dren kullanılmışsa, ameliyat yerinden çıkan bir plastik boru ve bunun ucunda bir rezervuar varsa, kesinlikle dren alınmadan duş almayın. Dren alınmadan duş alırsanız büyük ihtimal drenin giriş yerinden içeri, derialtına suyla birlikte mikroplarda girecek ve enfeksiyona yol açacaktır.

Liposuction sonrası duş:

Liposuction, tek başına yapıldığında 2-3 milimetrelik, çok küçük deliklerden yapılan bir ameliyattır. Liposuction sonunda genellikle bu kanül giriş yerleri birer ince dikişle kapatılır. Yani pansumanlar olsa bile çok ufaktır. Bu pansumanların üzerini op-site drape yada tegaderm gibi su geçirmeyen, yapışkan naylon tabakalarla kaparsanız duş alabilirsiniz. Yapışkan naylon tabakaları yapıştıracağınız alanlara benzoin tentürü de sürerseniz, naylon tabakalar iyice yapışır, suda çıkmaz. Liposuction dan sonra bir kaç gün kanül giriş yerlerinden akıntı olabilir (içerideki sıvılaşmış yağ ve biriken serum dışarı sızabilir); bu akıntı bitmeden ve doktorunuza danışmadan pansumanları açarak duş almayınız.

Karın germe sonrası nasıl duş alınır:

Karın germe ameliyatında kalan dikiş izi, sezaryen ameliyatının izinin daha uzunu şeklindedir. Genellikle dikiş hattının her iki yanından çıkan dren hortumları bulunur. Drenler alınmadan kesinlikle duş almayınız. Drenlerin giriş yerlerinden içeri su ile birlikte mikrop girebilir. Drenler genellikle 3-4 gün içinde alınır. Drenler alındıktan sonraki ilk pansumanınız genellikle dren yerinden gelen akıntı ile kirlenecektir. Pansumanı değiştirdikten sonra bu pansumanın üzerini Op-site drape yada Tegaderm gibi steril, yapışkanlı bir naylon tabaka ile kapatırsanız rahatça duş alabilirsiniz. Bu naylon tabakaları yapıştırmadan, o bölgeye benzoin tentürü sürerseniz hem sterilizasyona yardımcı olur (benzoin tentürü hem yapıştırıcı hemde antiseptikdir) hemde naylon tabakanın cilde iyice yapışmasını sağlar.

Burun estetiği sonrası nasıl duş alınır:

Burun estetiğinden sonra, başınızı ıslatmadan rahatça duş alabilirsiniz, hiç bir sakıncası yoktur. Yalnız duşta boyundan aşağısını ılık su ile yıkamalısınız. Sıcak su, yeni ameliyat olmuş kişilerde tansiyonun düşmesine yolaçabilir, bayılabilir, düşüp başınızı bir yere çarpabilirsiniz. Ayrıca çok sıcak su, buhara yolaçar. Buhar da, yüzünüzdeki alçı yada splintin, flasterlerin sökülmesine, yerinden kalkmasına yolaçabilir. Sadece ılık su ile boyundan aşağısını yıkayın, saçınızı ise bayan kuaförüne giderek, başın arkaya atılarak saçların yıkanmasına izin veren özel kuaför küvetinde yıkatın. Duşta boyundan aşağısı yıkanırken başınızı sağa sola fazla çevirmeyin, fazla baş hareketi ile yüzünüzdeki bandajlar yada splint yerinden oynayabilir.

Meme estetiği sonrası nasıl duş alınır:

Aslında her türlü ameliyattan sonra bir kaç gün duş almasanız iyi olur, çünkü ne kadar iyi korusanızda ameliyat yerine su gelebilir ve yaranız henüz tam epitelize olmadan (kaynamaya başlamadan) dikiş hattına su kaçabilir ve bir enfeksiyona yolaçabilir. Meme ameliyatlarında dikişler ya meme üzerindedir yada (silikon implantlar koltukaltından konmuşsa) koltukaltındadır. Her şekilde bu bölgeleri Op-site drape yada Tegaderm gibi steril, yapışkanlı bir naylon tabaka ile kapatırsanız duş alabilirsiniz.

Kepçe kulak ameliyatından sonra nasıl duş alınır:

Kepçe kulak düzeltme ameliyatı kulak arkasından yapılır. Dikişler kulak arkasında kalmaktadır. Buradaki dikişleri su geçirmeyecek şekilde koruyamayabilirsiniz. Onun için en güzeli, duşta boyundan aşağısının yıkanması, saçların baş arkaya atılarak kuaförde yıkatılmasıdır (kulaklara, özellikle kulak arkalarına su gelmemesine dikkat ederek). Diğer bir yöntem de kulak arkasındaki pansumanın 3-4 gün ıslatılmaması, bundan sonra Op-site sprey sıkılarak dikiş hattının spreyle izole edilmesidir. Ameliyattan 3-4 gün sonra artık dikiş hattını, üzerine op-site sprey sıkarak açık bırakabilir, ıslatabilirsiniz. Ayrıca önemli bir nokta da şudur; op-site spreyi ameliyattan sonra 3-4 gün geçmeden kullanmayın. Ameliyattan hemen sonra ilk bir iki günde dikiş hattından bir kaç damla kan yada serum sızıntısı olabilir. Bu yüzden genellikle ilk bir kaç gün normal pansuman yapmak, yarada epitelizasyon başlayıp sızıntılar bittikten sonra sprey kullanmak daha doğru olacaktır.

Bacak kalınlaştırma (bacak implantı ile) sonrası nasıl duş alınır:

Bacak kalınlaştırmada, dikişler dizin arkasında kalmaktadır. Bu bölge, ucu kesik bir prezervatif (dize geçirilerek), flaster yada op-site sprey yada Tegaderm gibi steril ve yapışkanlı naylon tabakalarla korunabilir.


        DUŞ ALIRKEN KULLANABİLECEĞİNİZ MALZEMELER:

Op-site drape, Tegaderm: Bu gibi ürünler ince bir tabaka yapışkan naylona benzer. Sterildirler. Kağıttan kaldırdığınız, bir tarafı yapışkan naylon tabakasını dikişli yerlerin üzerini kapatacak şekilde yapıştırırsanız o bölge ıslanmadan rahatça yıkanabilirsiniz. Tegaderm, Op-site gibi ürünler su geçirmez. Çok çeşitli, farklı ebatlarda bulunabilir. Duşun altına girmeden özellikle kenar kısımlarını iyice normal deriye yapıştırmayı unutmayınız.

Op-site spray: Bu ürün bir spreydir. Dikişli yerlerin üzerine sıkıldığında, o bölgenin hemen kuruyan ince bir plastik tabaka ile kaplanmasını sağlar. Sprey kutusunu hafifçe eğik tutarak, ara ara sıkarak (sürekli değil, parmağınızı basıp kaldırıp aralıklı sıkın) o bölgenin op-site ile tamamen ıslanmasını sağlayın. Üfleyin yada bir kağıt ile yelpazeleyin; kurumasını sağlayın. Sıktığınız op-site kuruduktan sonra yaranın üzerini su geçirmez bir şekilde kapatmış demektir. Op-site sprey, en çok pansuman yapmanın zor olduğu saçların arasına atılmış dikişlerin kapatılmasında kullanılır. Bir gün içinde sıktığınız op-site pul pul dökülmeye başlar.

Prezervatif: İşte ameliyatlı ameliyatlı duş almanızı kolaylaştıracak bir şey! Aslına bakarsanız web siteme böyle bir bölüm yapmak, geçirdiğim tırnak batması ameliyatından sonra aklıma geldi. Tırnak batması ameliyatından sonra ameliyatlı parmağıma prezervatif geçirerek duş alırken böyle pratik bilgilere sitemde yer vermem gerektiğini düşündüm. Prezervatifin ucunu keserek elinize, ayağınıza geçirebilir, el-ayak parmakları, el-ayak bilekleri, hatta diz ameliyatları gibi ameliyatlardan sonra kullanabilirsiniz. Oldukça sıkı oluyor ve su geçirmiyor. Yalnız ayaktaki ameliyatlarda, ayak parmaklarının tırnaklarında en ufak bir çıkıntı varsa bir anda delinip yırtılabiliyor. Dikkatli kullanmak gerekli.

Flaster: Flaster, tekerlekten sonra insanoğlunun icat ettiği en büyük buluşlardan biridir. Her işe yarar. El-kol ameliyatlarından sonra duş almak için elinize yada ayağınıza poşet bağladığınızda flasterle poşetin ağzını kapatmanız gerekecek. Su geçirmeyen flasterlerle direkt ameliyatlı bölge üzerindeki pansumanı bile bantlayarak izole edebilirsiniz.

Sağlam bir naylon poşet: El-ayak ameliyatlarında, ameliyatlı bölgeyi poşet ile izole edebilirsiniz.

Benzoin tentürü: Ben fakültede ihtisas yaparken hemen her pansumanda yapıştırıcı diye bir şey kullanırdık. Yapış yapış bir sıvıydı ve pansumanın öyle bir yapışmasını sağlardı ki, hasta bir dahaki kontrole geldiğinde zor açardık. Daha sonra yapıştırıcının aslında Benzoin tentürü diye bir madde olduğunu öğrendim. Sanırım hazır satılan bir şey değil ama eczacılar hazırlayabiliyor. Bu, hem yapış yapış, pansumanın sıkıca kapatılamasını sağlayan bir şey, hem de antibakteriyel bir sıvı. Pansuman yapılırken, flasteri yapıştırmadan, flasterin yapışacağı yere biraz benzoin tentürü sürüp kurumasını bekleyin, ıslaklığı gidince yapışkan, kuru bir sürüntü olarak kalıyor, bunun üzerine pansumanı flasterlerseniz flasterler oldukça sıkı yapışıyor.

Kuaför koltuğu (!): Yüz bölgesine yapılan ameliyatlarda (örneğin burun estetiği), kuaför koltuğuna oturarak, başınızı arkaya atarak saçlarınızı yıkatabilirsiniz. Erkek kuaförlerinde bulunmayabilir ama bayan kuaförlerinde buna uygun koltuklar vardır. Erkekseniz bile bayan kuaförüne giderek saçınızı yıkatabilirsiniz. Eve gidince de boyundan aşağınızı duş alarak yıkayabilirsiniz.



estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

 
 


,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸