estetik cerrahi Bu sayfanın son güncellenme tarihi:
   
 

duyuru
Bookmark and Share


duyuru2

duyuru3

duyuru4

        ESTETİK AMELİYAT OLMAYA PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRMISINIZ?

Estetik ameliyat olmadan önce buna psikolojik olarak hazır olmalısınız; çünkü bedeninizde (çoğu zaman geri dönüşü olmayan yada çok zor olan) bir değişiklik yapmak üzeresiniz. Bu konudaki bazı noktaları, madde madde belirtmem, okuyan açısından kolaylık sağlayacaktır:

Kişinin motivasyonu: Estetik ameliyatı sadece ve sadece siz, kendiniz olmayı istiyorsanız olmalısınız. Başkalarının etkisi altında, çevrenin beklentileri yönünde davranarak estetik ameliyat olmayınız. Yapılacak cerrahi girişim sizin vücudunuza yapılacaktır. Kendiniz dışında başkalarının etkisi ve yönlendirmeleri ile ameliyat oluyorsanız sonradan pişmanlık duyabilirsiniz. Yine, bir kızgınlık anında da (eşe, nişanlıya kızgınlık anında) estetik ameliyat olmamalısınız. "Hemen, derhal, şimdi burun estetiği olmak istiyorum!" diyerek bize başvuran her hastadan çekiniriz, çünkü bu davranış doğal değildir (eşi ile ayrılık kararı aldığı gün burun estetiği olmaya karar veren ve hemen o gün ameliyat olmak isteyen bir hastam olmuştu, ameliyatı en azından bir kaç ay ertelemeye ikna ettim onu..). Böyle bir anda estetik ameliyat olan kişi kızgınlığı geçince mutlaka -ameliyat başarılı dahi olsa- mutsuz olur. Böyle bir kızgınlık anında yada çevrenin telkini ile yapılacak estetik ameliyat doğru olmaz. Estetik ameliyata karar verirken duygusal bir fırtına yaşamıyor olmanız; sağlıklı düşünerek karar vermeniz en doğrusudur.

Beklentileriniz: Beklentileriniz gerçekçi olmalı. Unutmayın, estetik cerrahi sizi başka biri haline getirmez; yüzünüzdeki, vücudunuzdaki estetik kusurları gidererek sizdeki potansiyel güzelliği ortaya çıkarır. Estetik cerrahi bir nevi heykeltraşlıktır, vücudunuzdaki yada yüzünüzdeki pürüzleri gidermektir. Eğer kişi burun estetiği olmakla beğendiği bir ünlüye benzeyeceğini düşünüyorsa büyük ihtimalle ameliyattan memnun kalmayacaktır. Estetik ameliyatlar sizi bambaşka biri yapmak yada bir ünlüye benzetmek için yapılmaz. Kişi kendi görünüşündeki eşsizliği keşfetmeli, giderilmesini istediği pürüzler varsa bunların giderilmesi için estetik ameliyat olmalıdır; başka birisinin karbon kopyası olmak için estetik ameliyat olmamalıdır.

Günlük hayattaki sorunlar: Estetik cerrahi günlük hayatınızdaki sorunlarınıza çare olamaz. Örneğin eşiniz ile aranızda sorunlar var ise burun estetiği olmak buna çözüm sağlamaz. Bu tarz beklentilerle estetik ameliyat olmamalısınız. Estetik ameliyat olmak tabii ki görünüşünüzde düzelme sağladığı için kendinize olan güveninizi artıracaktır. Çevrenizdekilerin size olan tutumlarında da farklılık hissedebilirsiniz; fakat yukarıdaki örnekte bahsettiğim gibi eşinizle aranızda sorunlar var ise buna çare olmaz. Bunun dışında hayatınızda maddi zorluklar olabilir. Tüm bu dertlerden sıkılmış ve hayatınızda yeni bir sayfa açmak istiyor olabilirsiniz. Böyle sorunlar yaşadığınız bir dönemde kesinlikle estetik ameliyat olmak gibi ciddi bir karar vermeyin. Sorunlarınızın çaresini estetik ameliyatta aramayın. Bir çok kişi böyle dönemlerde estetik ameliyat olup, sorunlarının düzelmediğini gördüğünde daha da derin depresyona girmektedir. Bu gibi sorunlarınız varsa ve estetik ameliyat olmak üzere bir plastik cerraha başvurursanız mutlaka bu sorunlarınızdan doktorunuza bahsedin. Estetik ameliyat olabilmeniz için fiziken olduğu kadar ruhen de sağlıklı olmanız gerekir.

Estetik kusurlar: Doktorunuza beğenmediğiniz yanlarınızı net olarak ifade etmelisiniz. Ameliyattan sonra sargılar açıldığında "Ben aslında şöyle şöyle olsun istemiştim" demek için çok geçtir. Doktorunuza yüzünüzle yada vücudunuzla ilgili düzeltilmesini istediğiniz estetik kusurlarınızı net olarak anlatın ve cerrahi olarak neler yapılabileceğini tartışın. Doktorunuza başvurduğunuzda düzeltilmesini istediğiniz estetik kusurları madde madde sıralayabilmelisiniz. Tabii, bunun için öncelikle kendi kendinize ne istediğinizi belirlemelisiniz. İsteklerinizi kelimelere dökmekte zorlanıyorsanız yinede doktorunuz size yardımcı olacaktır. En basitinden resimleriniz alınıp, bilgisayar üzerinde neler yapılabileceği tartışılabilir. Bu sırada istediklerinizi açık açık ifade etmelisiniz. Unutmayın iletişim herşeydir.

Estetik cerrahinin de sınırları vardır: Estetik cerrahinin sınırları olduğunu unutmayın. Estetik cerrahi bir nevi terziliktir, heykeltraşlıktır. Vücudunuza şekil verilebilir, fazlalıklar alınabilir, gerdirme ameliyatları yapılabilir fakat sizi başka birisine döndüremez yada dokularınızın yapısını değiştiremez (bir terzinin keten kumaştan ipek elbise dikemiyeceği gibi). Örneğin gebelik sonucu karın cildinde oluşan çatlaklara estetik düzeltme yapamayız, çünkü o bölgede cildin içindeki elastik lifler kırılmıştır. Bu çatlakların ortasındaki kısıma dikkat ederseniz esnek değildir, parşomen gibi ince ve kırışıktır. Cildin içindeki bu elastik lifleri tekrar birleştirmek mümkün değildir. Sadece karın germe ameliyatı ile karnın alt kısımlarındaki çatlaklar alınabilir. Göbek çevresinde veya göbeküstü kısımlardaki çatlaklara ise bir düzeltme yapılamaz. Bu çatlakları yoketmek ancak bu bölgede yeniden kollajen ve elastik liflerin oluşumu ile sağlanabilir. Son yıllarda bunu başaran bazı cihazlar üretilmiştir (AccentRF, Titan, Thermage), bu cihazların faydası olabilir. Aynı şekilde derince yanmış ciltteki yanık izi ancak yanık izinin çıkarılıp çevredeki sağlam cildin o bölgeye kaydırılması ile düzeltilebilir; yoksa ki yanık cilde tekrar eski görünümünü kazandıracak mucize bir tedavi yoktur; çünkü o bölgedeki cilt yandığında normal yapısını kaybetmiştir. Hiç bir yöntemle o bölgenin cildini eski haline getiremeyiz. Estetik ameliyat olacak bir kişi ameliyatın ve yapılabileceklerin sınırlarını doktoru ile iyice konuşup öğrenmelidir.

Ameliyat ve sonrasındaki takip dönemi hakkında doktorunuzdan geniş bilgi alın: Estetik ameliyat olacak kişiler genellikle "Estetik" olacaklarını düşünerek olayın "Cerrahi" kısmını unuturlar. Aslında tıbbın bu branşının adı: ESTETİK, soyadı: CERRAHİ'dir; yani dikişlerle, pansumanlarla, şiş ve ödemli dokularla karşılaşacaksınız ki bunlar hiç de insanların kafasındaki "estetik" kelimesi ile bağdaşan şeyler değildir.
İlk kez pansumanlarınız açıldığında, ameliyat yerinizi ödemli ve şiş gördüğünüzde bunun geçici olduğunu, her geçen gün bu şişlerin azalacağını, morlukların geçeceğini, günü gelince dikişlerinizin alınacağını bilmelisiniz. Örneğin burun estetiği olan hastalarda bir miktar şişme ve morarma olur. Kişi ameliyattan çıktığında burun deliklerinde tamponlar, burun üzerinde alçı vardır, gözleri hafifçe şişmiştir. İki gün içinde tamponlar alınır, şişlikler inmeye başlar. Gözaltlarındaki morluklar sararmaya ve geçmeye başlar. Dört, beş gün içinde alçı bir kez değiştirilir, bir hafta sonunda çıkarılır ve sadece burun üzerinde kalan bir flaster bandaj konur. Görüldüğü gibi her geçen gün pansuman ufalmakta, şişlikler kaybolmaktadır. Onuncu, onikinci gün bandajlarda alınır, ödeminiz oldukça azalmıştır. Bu ameliyat sonrası dönem ameliyattan ameliyata değişmekle birlikte geçen günlerle birlikte görünüşünüzün daha da iyiye gittiğini göreceksiniz. Yine burun estetiğini örnek verirsek aradan geçen 2-3 ay zarfında burundaki hafif ödemde geçer.
Estetik ameliyat olan kişilerin psikolojik durumları ameliyat öncesinden sonrasına doğru bir değişim geçirir. Ameliyattan önce son derece istekli gelen hasta ameliyattan sonra pansumanları, dikişleri görünce "bir daha hayatta estetik olmam" şeklinde bir şaşkınlık dönemine girer. Aradan günler geçtikçe herşeyin daha iyiye gittiğini görür, dikişler alınıp, şişlikler inince memnuniyeti artar. Bazı vakalar aradan 2-3 ay geçtikten sonra başka bir estetik ameliyat olmak için tekrar başvurur. Örneğin sıklıkla meme büyütme (silikon protez ile) yada meme küçültme ameliyatı olan bayanlar aradan bir süre geçince liposuction yada başka bir estetik ameliyat olmak için tekrar doktorlarına başvurmaktalar.

Depresyon: Estetik ameliyatlardan sonra bazı vakalarda depresyon görülebilmektedir. Kişinin, güzel de olsa yeni görüntüsüne alışması zor olabilmekte. Bu durum genellikle bir iki hafta içinde kişinin alışması ile kendiliğinden geçer. Uzun sürdüğü taktirde psikolojik destek almak gerekebilir. Bu gibi yeni görünümüne alışamama durumu özellikle doğuştan beri olan estetik kusurlarda görülüyor. Sonradan oluşan estetik kusurlarda ise (yaşlanmaya bağlı yüzdeki sarkma gibi değişikliklerde mesela) kişi ameliyat sonrası görünümüne daha kolay alışıyor.

Niçin estetik olmak istiyorsunuz? Estetik ameliyata karar verme sebebiniz çok önemlidir. Estetik cerrahi ile düzeltilebilecek bir problemi olan, gerçekçi beklentileri olan hastalar ameliyat sonundan en fazla memnun kalan hastalardır. Sebepleriniz şu örnekler gibi olabilir:


ü Güzel olduğumu biliyorum, fakat burnumdaki kemer güzelliğimi gölgeliyor. Alınmasını istiyorum.
ü Kızlar kepçe kulaklarım yüzünden beni yakışıklı bulmuyor, ayrıca kulaklarım bence de daha güzel görünebilir. Bu yüzden düzeltilmesini istiyorum.
ü Göze daha hoş görünmek için estetik olmayı istiyorum.
ü Mesleğim devamlı bakımlı ve çekici görünmemi gerektiriyor. Yaşım da ilerledi. Estetik ameliyat olmayı bu yüzden istiyorum.
ü Burnumun gereğinden fazla büyük ve uzun olduğunu düşünüyorum. Ufalmasını istiyorum.
ü Göğüslerin fazlaca iri, istediğimi giyemiyorum. Ayrıca sırt ağrısı yapmaya başladı. Küçültülmesini istiyorum.
ü Burnum eğri maalesef. Ayrıca kemerli bir burun yapım var. Bu estetik pürüzlerin giderilmesini istiyorum.
û Estetik ameliyat olursam kendime olan güvenimin artacağını düşünüyorum.
û Arkadaş çevremi genişletmek için estetik olmayı düşünüyorum.
û Eşimle boşanmak üzereyiz. Estetik olup, güzelleşip ona güzel bir ders vermek istiyorum.
û Kocamın beni aldattığından şüpheleniyorum. Ona daha çekici görünebilmek için estetik olmaya karar verdim.
û Nişanlımın hayran olduğu mankene benzeyebilmek için estetik olmaya karar verdim.
û Çok sevdiğim bir film yıldızı var, ona benzemek için estetik olmaya karar verdim.
û Bu aralar estetik ameliyatlar oldukça popüler. Ben de öncelikle size sormaya geldim, sizce estetik olsammı? burnuma neler yapılabilir?
û Hayatımda yolunda gitmeyen bir çok şey var. Hayatımda yeni bir sayfa açıp sıfırdan başlamak istiyorum. Bunun için ilk olarak burun estetiği olmayı düşünüyorum.
İlk kısımdaki (ü) ile işaretli cevapları veren kişiler mantıklı ve gerçekçi sebeplerle estetik ameliyata karar vermişlerdir. Şayet ikinci kısımdaki (û) ile işaretli cevaplar bana uyuyor diyorsanız, estetik ameliyat olmayı bir kez daha düşünmelisiniz; çünkü bu sebeplerle estetik ameliyat olan kişiler daha sonra genellikle ameliyat sonucundan memnun kalmıyor.


        KISA BİR TEST

İnternette bulduğum kısa bir testi buraya koymam gerektiğini düşündüm. Aşağıdaki sorulara DOĞRU yada YANLIŞ olarak cevap veriyorsunuz. Sorulardan en az beşinin cevabını tutturmuşsanız estetik cerrahi hakkında genel bir bilgiye sahipsiniz demekmiş.
Soruların hepsini cevapladıktan sonra, cevapları görmek için sayfanın aşağısına bakınız...

Estetik ameliyattan sonra kırmızı halıda yürüyen yıldızlar kadar güzel olacağım..
İnsanlar estetik ameliyat bağımlısı olabilir..
Plastik cerrahide doktorlar ameliyatlarında yapay ve plastik maddeleri kullanırlar..
Estetik ameliyatla görünüşü değişen kişi, ne yaparsanız yapın genellikle mutlu olmaz..
Yeni boşanmış kişilerin karın germe yada meme büyütme gibi ameliyatları olmaları yeni bir sevgili bulmalarını kolaylaştırır..
Meme protezi ile meme büyütme ameliyatı olan bayanlarda intihar eğilimi daha fazladır.
Restoratif ameliyat geçirenler sadece estetik amaçla ameliyat olmuş olanlara göre ameliyat sonucunu daha kolay kabullenirler (restoratif ameliyatla kaybedilmiş bir şeyi geri getiren ameliyatlar, mesela yüz germe ile eski gergin yüzüne kavuşma yada botox ile eski kırışıksız haline tekrar kavuşma kasdediliyor. Sadece estetik ameliyat demekle ise kaybedilmiş bir şeyi geri getirmek için değil sadece görünümde değişiklik yapan ameliyatlar kastediliyor, örneğin burun estetiği, kepçe kulak ameliyatı gibi).

CEVAPLAR İÇİN AŞAĞIYA BAKINIZ





















CEVAPLAR:
Estetik ameliyattan sonra kırmızı halıda yürüyen yıldızlar kadar güzel olacağım..
YANLIŞ: Estetik ameliyatlarla birine benzemek mümkün değildir. Benzetmek amacıyla yapılan ameliyatlar genellikle hüsranla sonuçlanır. Bir başkasında çok etkili sonuç vermiş bir ameliyat sizde aynı etkiyi yapmayabilir. Estetik ameliyat olacaksanız gerçekçi beklentileriniz olmalı.

İnsanlar estetik ameliyat bağımlısı olabilir..
DOĞRU: Çok nadiren de olsa böyle vakalar görülmektedir. Burada bağımlılıktan kasıt gereği olmadığı halde estetik ameliyat olma isteğidir. Meme büyütme ameliyatından sonra liposuction istemek bağımlılık sayılmaz fakat Micheal Jackson gibi sayısız burun ameliyatı olmak bağımlılık sayılabilir.

Plastik cerrahide doktorlar ameliyatlarında yapay ve plastik maddeleri kullanırlar..
YANLIŞ: Plastik cerrahide yeri geldikçe yapay maddelerin kullanıldığı doğrudur fakat buradaki plastik kelimesi bu cerrahi dalının vücuda şekil vermesinden gelir. Eski yunancada plastikos şekil vermek demektir.

Estetik ameliyatla görünüşü değişen kişi, ne yaparsanız yapın genellikle mutlu olmaz..
YANLIŞ: Çok nadiren estetik isteyen hastalarda body dismorfik disorder denen bir durum sözkonusudur. Bu hastalar kendilerini bizim gördüğümüz gibi görmez. Bu yüzden ne yaparsanız yapın hasta kendisini farklı gördiği için memnun olmaz. Çok nadirdir. Psikoterapi gerektirebilir. Bu hastalar ameliyat edilmemelidirler.

Yeni boşanmış kişilerin karın germe yada meme büyütme gibi ameliyatları olmaları yeni bir sevgili bulmalarını kolaylaştırır..
YANLIŞ: Boşanmadan sonra estetik ameliyata karar vermek çok dikkatlice verilmesi gereken bir karardır. Kişi bu ameliyatı gerçekten ihtiyacı olduğu için, kendisi için oluyorsa sorun yoktur fakat yeni bir eşi bu yolla bulacağını sanıyorsa genellikle hayalkırıklıkları yaşayacaktır.

Meme protezi ile meme büyütme ameliyatı olan bayanlarda intihar eğilimi daha fazladır.
DOĞRU: Finlandiya, İsveç ve Amerikada yapılan istatistiki çalışmalar sonucu meme protezi koyduran bayanlarda intihar etme riskinin, ameliyat olmamış olanlara göre daha fazla olduğu tespit edilmişdir. Bunun tam sebebi anlaşılamamış olmakla birlikte intihar girişiminin belli bir cesaret ve kendi vücudu üzerinde kontrol gerektiren bir eylem olduğu ve estetik ameliyat olan kişilerinde bu özelliklere sahip oldukları düşünülmektedir.

Restoratif ameliyat geçirenler sadece estetik amaçla ameliyat olmuş olanlara göre ameliyat sonucunu daha kolay kabullenirler (restoratif ameliyatla kaybedilmiş bir şeyi geri getiren ameliyatlar, mesela yüz germe ile eski gergin yüzüne kavuşma yada botox ile eski kırışıksız haline tekrar kavuşma kasdediliyor. Sadece estetik ameliyat demekle ise kaybedilmiş bir şeyi geri getirmek için değil sadece görünümde değişiklik yapan ameliyatlar kastediliyor, örneğin burun estetiği, kepçe kulak ameliyatı gibi).
DOĞRU: Restoratif ameliyat olan kişiler sonuca daha kolay alışırlarken estetik ameliyatı ile görünüşünü değiştiren kişiler sonuca daha zor alışırlar.


Testin orjinali için tıklayınız.



estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

 
 


,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸