estetik cerrahi Bu sayfanın son güncellenme tarihi:
   
 

duyuru
Bookmark and Share


duyuru2

duyuru3

duyuru4

        BENLER, CİLT KANSERLERİ VE DİĞER LEZYONLAR

İnsanlar, yaygın olarak benlerden kanser çıkacak korkusu taşır. Hatta halk arasında benlerin alınmaması gerektiği, ellenirse kötü huylu kansere dönüşebileceği şeklinde yaygın bir inanış vardır. Halbuki asıl, bir bende kanserleşme riski varsa ve çıkarılmazsa hastanın hayatını tehlikeye sokar. Aslında bir beni olduğu yerde oynamak, kanatmak, sürekli tahriş etmek kanser riskini artırır. Herkesin vücudunda sayısız ben vardır ve bunlardan kanser çıkabilir fakat bu korkuyla da hayat geçmez. Benlerin hepsi de alınamaz; bu yüzden hangi benlerin alınması gerektiğini, bir bendeki kötü değişimin belirtilerini bilirseniz bu korkunuzdan sıyrılabilirsiniz.

Benler sadece ciltte çıkmaz. İç organlarda dahi olabilir. Alttaki resimde göz bebeğinde oluşmuş benler görülüyor.

Bir bende kanserleşme riskini artıran özellikler şunlardır:
estetik cerrahi Benin çevreden kabarık değil, düz olması.
estetik cerrahi Benin çok büyük olması.
estetik cerrahi Benlerin çok sayıda olması.
estetik cerrahi Üzerinin kıllı olması.
estetik cerrahi Çevresinde rengi değişik bir alan oluşması (beyaz-kırmızı).
estetik cerrahi Bende birden fazla renk varsa (rengi düz kahverengi değilde bazı bölgeleri mavimsi, bazı bölgeleri siyahımsı ise örneğin).
estetik cerrahi Hemen yakınında yeni benler oluşması.
estetik cerrahi Benin eski şeklinin bozulması, çevreye doğru uzatılar oluşması (kenarları dantel yada harita gibi düzensizleştiyse).
estetik cerrahi Benin renginin değişmesi, mavimsi, yeşilimsi renklere bürünmesi.
estetik cerrahi Son zamanlarda kendi kendine olan kanamalar olması.
estetik cerrahi Benin el bileği, bel bölgesi, topuk, boyun gibi tahrişe açık yerlerde olması (el bileğindeki bir ben saat kayışı ile, boyundaki kravat ve gömlek yakası ile, beldeki benler kemer ve pantolon beli ile, topukdaki benler ayakkabı ile sürekli tahriş olurlar, tahriş kanserleşme riskini artıran bir unsurdur).
estetik cerrahi Ben, bulunduğu yer sebebiyle sürekli güneşe maruz kalıyorsa da yakından takip edilmelidir. Ayrıca ben, takibi zor bir bölgedeyse (genital bölge, saçlı bölge gibi..) çıkarılması önerilir.

CİLT KANSERLERİ


Cilt kanserleri gözle görülebilen bölgelerde ortaya çıktıkları için erken dönemde yakalama şansı olan tümörlerdir. Erken yakalandığında tamamen tedavi edilebilen bu kanserler önemsenmedikleri zaman hayati tehlike yaratır. İnsanlar genellikle yüzlerinde çıkan bir yarayı traş kesiği, sivilce gibi nedenlere bağlamaktalar. Bu lezyonlardan biyopsi alındığında ise sıklıkla cilt kanseri olduğu anlaşılıyor. Kanser kelimesi elbette çok korkutucudur, halbuki cilt kanserlerinin tedavisi sanıldığından kolaydır. Öncelikle lezyonu uzman bir hekimin görmesi, lezyon küçükse bunun tam olarak çıkarılması, büyükse lezyondan biyopsi alınması gerekir. Lezyon çıkarılırken plastik cerrahi prensiplerine uygun çıkarılırsa son derece belirsiz, ince bir iz kalır. Özellikle yüz, boyun, dudak, kulak gibi bölgelerde uygun bir ameliyat sonrası kalan iz çok belirsiz olmaktadır.
Cilt kanserlerinin çeşitli türleri vardır. Bunlardan bazıları çok sık görülür, bazıları ise çok nadir olmalarına karşın çok hızlı ilerledikleri için erken tanınmaları önemlidir. Burada cilt kanserlerinin bazı türlerinden kısaca bahsedeceğiz.

Basal hücreli cilt kanseri: Basal hücreli cilt kanseri, en yavaş ilerleyen ve en sık görülen cilt kanserlerindendir. Kötü huylu olmasına rağmen çok yavaş ilerlediği için erken tedbir alınırsa tam olarak tedavi edilebilir. Genellikle yüzün alt yarısında, kulakta, ve burun üzerinde görülür. Çevresi kabarık, ortası hafif çökük, krater benzeri bir görüntü verir. Oldukça yavaş büyür, bu yüzden insanlar kötü huylu olmadığını, traş kesiğine yada bir sivilceye bağlı iyileşmeyen bir yara olduğunu düşünürler.
Yassı hücreli cilt kanseri: Basal hücreli kanserden daha hızlı büyür. Kulak, elmacık kemiklerinin üzeri, dudaklar sık çıktığı alanlardır. Burun üzerinde çıkan bir yassı hücreli cilt kanseri kısa sürede burun dokusunun tamamen tahrip olmasına yolaçabilir. Yassı hücreli cilt kanserinin bir özelliği de uzun yıllar (5-10-15 yıl gibi) kapanmamış, pansuman yapılan yanıklı yaralardan çıkabilmesidir. Böyle çok eski yanıklı bir alandan çıkan bu tip bir kanser hızlı seyreder, çevreye yayılır. Kötü huylu bir tümördür, derhal tedavi edilmesi gerekir. Bu tümörün en az 2 santim çevresinden (ve yeterli derinlikte) çıkarılması tedavi sağlar.
Malign melanoma: Çok hızlı seyreden, ölümcül olabilen bir cilt kanseridir. Sadece 35%'i benlerden çıkar, kalanı normal deriden çıkar. Hızla çevre ve uzak dokulara yayılım yapar. Daha önceden olan yada sonradan ortaya çıkan koyu renkli lezyonlardan yada benlerden ortaya çıkar. Bu koyu renkli lezyonda büyüme, renk değişikliği (mavi-mora yada koyu siyaha dönüşüm), kanama varsa derhal bir plastik cerraha başvurulmalıdır. Bu kanser bazen tırnak altında oluşabilir. Tırnak altında bir darbeye bağlı olmayan koyu bir lezyon oluşmuşsa derhal uzman doktora başvurmalısınız. Daha büyük şanssızlık olarak bu tümör saçlı deride ortaya çıkabilir ve görülemediği için geç farkedilebilir. Bazı ailelerde kalıtsal olan bazı rahatsızlıklar, sendromlar sebebiyle bu gibi tümörlere yatkınlık olabilir. Bu kişilerin yakından takip edilmesi, vücutlarında koyu renkli benler var ise benlerin sık sık fotoğraflanarak takip edilmeleri gerekir.

Cilt kanserlerinin ortaya çıkmasında en önemli hazırlayıcı faktör uzun süre güneş ışınlarına maruz kalınmasıdır. Bu yüzden cilt kanserleri açıkta çalışanlarda -örneğin çiftçilerde- sık görülür. Bu yüzden yazın, özellikle güneşin en parlak olduğu saatlerde mümkün olan en fazla sayıda koruma faktörü içeren koruyucu kremler kullanılmalıdır. Cilt kanserlerinin cerrahisinde önemli olan iki nokta, kanserin yeterli büyüklükte çıkarılıp oluşan defektin uygun şekilde onarılmasıdır. Cilt kanserinin yerleştiği bölgeye bağlı olarak dudağın bir kısmının, üst ve alt dudakların birleşme noktasının -dudak köşesinin-, burunda örneğin bir burun kanadının yada gözkapağının bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Oluşan defektin uygun şekilde onarılması gerekir. Plastik cerrahi ameliyat yöntemleri arasında her bir bölge için çok sayıda onarım yöntemi vardır. Doktorunuz kanser çıktıktan sonra oluşacak defektin boyutlarına, yerleşimine göre en uygun onarımı planlayacaktır. Burada hem yaranın tam kapatılması hem de estetik açıdan göze batmayacak şekilde onarım yapılması planlanır.
Ameliyattan sonra kanserin türüne göre ek tedaviler gerekebilir. Örneğin boyuna yayılım varsa boyun diseksiyonu denilen ve boyundaki lenf bezlerinin temizlenmesi anlamına gelen ameliyat yapılabilir. Özellikle dudaklardaki cilt kanserleri bu bölgelerden boyuna uzanan lenf bezleri sebebiyle boyuna yayılabilir. Dudaklardaki hızla büyüyen bir yaranın yassı epitel hücreli bir cilt kanseri olma ve boyuna erkenden yayılma ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden olabildiğince erken önlem alınmalıdır. Işın tedavisi (radyoterapi) yada ilaç tedavisi (kemoterapi) yapmak da gerekebilir. Bazı cilt kanserleri radyoterapiye duyarlıdır ve cerrahi çıkarma+radyoterapi ile tam kür sağlanabilir; bazı tümörler ise kanser ilaçlarına duyarlıdır ve cerrahi çıkarma+kemoterapi ile tam kür sağlanabilir. Ne olursa olsun cilt kanserlerinin tedavisinde erken tanı en önemli faktördür.
Cilt lezyonlarını görünüşlerine bakarak ayırdetmek bir uzmanlık işidir. Bazen son derece zararsız bir lezyon bir cilt kanseri ile karıştırılabilir, yada tam tersi olur. Örneğin kanserleşme ihtimali düşük olan bir "Spitz nevus", "malign melanom"a benzeyebilir.

ÇEŞİTLİ CİLT LEZYONLARINA ÖRNEKLER:

Aşağıdaki resimler sadece örnek olması için konmuştur, bu resimlere bakarak kendinizdeki lezyonlara tanı koymaya kalkışmayınız. Kendinizde şüphelendiğiniz bir cilt lezyonu var ise mutlaka bir cildiye uzmanına yada bir plastik cerrahi uzmanına görününüz.

Resimlerin açıklamasını okumak için imleçi resimlerin altındaki siyah boyalı satırların üzerine getirin; açıklamalar okunur hale gelecektir. Cevaplar gizli, bu sayede site ziyaretçileri arasındaki tıp fakültesi öğrencileri yada asistan arkadaşlar resimlere bakıp lezyonların ne olduğunu tahmin etmeye çalışabilir; onlar için bir nevi mini-test olur...

      NOT: Lezyon resimleri, http://cancer.about.com/b/a/256456.htm sitesinden alınmıştır.

Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
skin cancer, basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, melanoma, benign skin lesions, neavus



Online soru sorabilirsiniz

ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI

estetik cerrahi Amerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.

ESTETİK AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI HASTA RESİMLERİ


estetik cerrahi Bu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar" sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.

DİKKAT!


estetik cerrahi Lütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.

estetik cerrahi Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.

estetik cerrahi Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.

estetik cerrahi Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.

Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..

estetik cerrahi Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar öncesi önerilerim için "burayı tıklayın.."
estetik cerrahi Ameliyatlar ve ameliyatsız estetik uygulamalar sonrası önerilerim için "burayı tıklayınız.."
estetik cerrahi Ameliyatların ve ameliyatsız estetik uygulamaların fiyatları, ücretleri ile ilgili genel bilgi için "burayı tıklayınız.."




estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

 
 


,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸ Bu site, en iyi şekilde, en az 1280 X 800 çözünürlük, İnternet Explorer son sürüm ile ve hızlı bir internet bağlantısı ile görüntülenir,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸